Archiwum:

Kuchnia z małą spiżarnią

Kuchnie na wymiar - artykuły

Dodano 10 czerwca 2011
Kuchnia z małą spiżarnią

kuchnia-spizarniaDzisiejsze kuchnie często prezentują wysublimowaną, ascetyczną linię stając się bardziej miejscem do podziwiania zamiast miejscem praktycznym, uwalniającym talenty kulinarne.

Dom jednorodzinny z reguły znajduje się w oddaleniu od centrum handlowego, co zmusza gospodarzy do rzadszego dokonywania zakupów. Gdy już na zakupy się wybiorą zwykle dla oszczędności czasu robią je duże, całotygodniowe. Poczucie szczęścia nowych gospodarzy burzy problem z przechowywaniem większej ilości zakupionych produktów spożywczych.

Rozwiązaniem może być spiżarnia. Jeśli chcesz ją mieć, pamiętaj o tym na etapie wybierania projektu. Innym rozwiązaniem jest wydzielenie tej niezbędnej części z przestrzeni kuchni. Optymalna jest wnęka o szerokości ok. metra i głębokości min. 40 centymetrów. Tu zbudujemy podręczną spiżarnię-szafę, wykorzystując pełną wysokość od podłogi po sufit. Uzyskamy w ten sposób przestrzeń o niemałej kubaturze 2,5 m3, co zastępuje 5 metrów tradycyjnego ciągu kuchennego, a kosztuje tyle, co metr kuchni. A naprawdę warto bo spełni funkcję podręcznego magazynu żywności. Powinna pomieścić zarówno słoiki z przetworami, torebki z cukrem i mąką, a także makaronami, kaszami, ryżem. Przechowywać w niej również można puszki, butelki i kartony z napojami, karmę dla zwierząt, ziemniaki, cebulę i inne nie wymagające chłodzenia produkty. Wszystkie te rzeczy wymagają odpowiedniego sposobu składowania. To co ciężkie i nieporęczne powinno być umieszczone najniżej, ale i od tej reguły jest wyjątek, jeżeli po przedmiot o sporej wadze sięgamy codziennie. Wtedy, by nie przeciążać kręgosłupa warto np. butelki z wodą mineralną trzymać na takim poziomie, by nie trzeba się było po nie schylać. Warzywa zamiast na półkach lepiej z kolei przechowywać w przewiewnych koszykach. Półki, na których staną słoiki lub puszki powinny być odpowiednio wytrzymałe. O tym wszystkim należy pamiętać projektując i zagospodarowując wnętrze spiżarnianej szafy. Mając taką spiżarkę bez trudu możemy zrobić zapasy na wiele tygodni oszczędzając czas na robienie zakupów, a koncentrując się na eksperymentach kulinarnych.

Tagi:

  • kuchnia mala z spizarka
  • spizarnia szafka

B.SłabeSłabePomocneB.PomocneSuper! (4głosów, średnia: 5,00)

Autor:
Podobne Artykuły
Podziel się na:
(0) Liczba komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>